lördag 1 december 2007

Men varför?

Jag håller fortfarande på att boken "Gå ner i vikt med promenader" av Katarina Woxnerud är den bästa i sin genre. Nedan har jag citerat kapitlet som handlar om varför man ska äta grovt bröd och vad som händer när man äter godis på tom mage.

Jodå, jag vet om att det handlar om blodsockerkurvan. Det är söndertjatat. Istället tror jag på en bättre förståelse om man vet varför blodsockret sjunker, vad som verkligen händer i kroppen. Boken kan du köpa på Bokus.


"Mindre socker och snabba livsmedel


Vitt socker bör vi äta mindre av, liksom produkter som innehåller mycket tillsatt socker. Det är inte ovanligt med relativt stora mängder tillsatt socker i exempelvis yoghurt och fil, fruktkräm och fruktsoppa, liksom läsk, godis och bakverk.


Socker ingår i gruppen kolhydrater där även stärkelse och kostfiber inkluderas. Ibland hör man rekommendationer om att helt utestluta kolhydrater ur kosten men det är inget bra alternativ, speciellt inte för dig som motionerar regelbundet och vill ha bra ork.


Kolhydrater ger musklerna viktig energi. Istället är det sockret man ska minska på, liksom det vita mjölet. De andra typerna av kolhydrater är bra näringsämnen, och finns exempelvis i potatis, gryn, pasta, bröd, ris, grönsaker och rotfrukter. "Fett brinner i kolhydraternas låga" är ett bra talessätt som stämmer. Bra kolhydratkällor är nödvändiga för att vi ska gå ner i vikt.


Socker och vitt mjöl ger däremot en snabb ökning av blodsockerkurvan - du blir inom kort pigg och alert. När socker frisätts till blodbanan utsöndras hormonet insulin till blodet. Insulinet är ett hormon som bygger upp kolhydratlager inuti musklen - och samtidigt byggs fettlagren upp. Insulintet drar alltså in socker - eller glukos som det heter - i cellerna eftersom allför höga nivårer av blodsocker är direkt skadliga. Men om blodsockerkurvan raker i höjden - som när man äter godis på tom mage - hinner kroppen inte nyanserar insulinproduktionen och producerar för mycket. Följden blir att alltiför mycket socker lagra in i cellen och blodsockernivån sjunker till under vilonivå. Man blir trött, hängig och okoncentrerad. Och omåttligt sugen på mer snabb energi. Följder du suget åker du uppför en ny backe som avslutas med en lika brant nerförsbacke. Blodsockerkurvan börjar åka berg- och dalbana. Förutom att energinivån går upp och ner så stimuleras fettinlagringen. Du som vill gå ner i vikt vinner på att välja livsmedel som ger en mer långsam och kontinuerlig stegring av blodsockret.


Sådana snabba svängningar i blodsockret med påföljande insluinproduktion kan även medföra att cellerna ute i kroppen blir mindre känsliga för insulin som prduceras och följden blir en lätt insulinresistens. Det innebär att det blir svårare att lagra in glukost i cellern, vilket leder till att ännu mer insulin produceras och resistensen ökar. Man får en negativ spiral. Välj alltså i första hand grövre produkter och fullkornsprodukter för att få en jämnar epåverkan på blodsockret."

Inga kommentarer: