söndag 2 december 2007

Mat för hjärnan - serotonin och choklad

Kunskap är bästa sättet att ta sig genom något. "Mat för hjärnan" är skriven av Charlotte Erlansson-Albertsson. Hon är verksam vid Medicinska Fakulteten vid Lunds Universitet som professor och forskare i medicinsk och fysilogisk kemi. Med andra ord bör hon vara en kvinna att lita på.
Jag kommer att skriva några utdrag framöver, här kommer det första.

"Serotonin i maten

Bananer är bra för hjärnan, sägs det, därför de innehåller mycket serotonin. För lite serotonin ger sömnbrist. Man får också större aptit och blir på dåligt humör med låga serotoninnivåer. Det är därför intressant att hitta matvaror som innehåller mycket serotonin

Valnötter är en viktig källa för serotonin. En del personer mår bra av valnötter, de innehåller också rätt typ av fett. I tab. v visas innehållet av serotonin i ett antal frukter och nötter. Att serotonin verkligen absorberas från födoämena framgår av att man hittar en öka bildning av serotoninmetaboliter i kroppen efter intag av dessa födoämnen.

Choklad är en magisk blanding av cirka 300 ämnen, bland annat koffein oc phenyletylamin. Koffein stimulerar oss, medan phenyletylamin gör oss mer kärleksfulla. Kaffe är stimulerande på olika sätt.

Tabell V
Innehåll av serotonin i några födoämnen (mikrogram per gram födoämne)

Ananas 17
Banan 15
Kiwi 5,8
Plommon 4,7
Tomater 3,2
Svarta valnötter 304
Valnötter 87
Hasselnötter 143
Pekanötter 29"

Inga kommentarer: